MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (2024)

Meerdere keren bericht Meldpunt over sms’jes waarmee oplichters geld proberen binnen te harken. Het gaat om sms’jes van zogenaamd de Belastingdienst of een bank. Bekijk deze 6 voorbeelden van ‘echte’ oplichtsms’jes zodat u deze sms’jes op tijd herkent.

Zo werkt de truc

Op 22 mei 2019 beschrijven we in dit artikel een nieuwe oplichtingstruc: nep-smsjes met betaallink van de Belastingdienst. De oplichter stuurt een sms waarin zogenaamd de Belastingdienst vraagt om geld over te maken. Er zijn meerdere soorten van deze trucs in omloop. Meestal vraagt de oplichter om geld, of moet u een nieuwe bankpas aanvragen.

‘Betaal vóór deze datum’

Vaak wordt er in het sms’je een deadline genoemd. In bijna alle gevallen klinkt het sms’je urgent, er moet nú iets gebeuren of het gaat goed mis. In het sms’je staat een link. Meestal is dit een link waarin u uw betaalgegevens in moet voeren. Die worden vervolgens door de oplichter misbruikt om uw rekening leeg te halen.

Zo zien ze eruit

Om de kans dat u deze sms’jes op tijd herkent groter te maken, hebben we voorbeelden van deze sms’jes verzameld. U ziet verschillende soorten. Bij elke afbeelding leggen we uit wat er niet klopt aan het sms’je.

De link is verdacht

Zoals te zien is in onderstaand sms’je, heeft de link een rare naam. De link begint niet met www.belastingdienst.nl maar met een woord dat niets met de Belastingdienst te maken heeft. Er wordt in dit sms’je flink gedreigd. Er kunnen spullen van u in beslag worden genomen als u niet direct betaalt. Deze dreiging zorgt voor stress, zodat u niet goed nadenkt of het wel slim is om op de link te klikken.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (1)

Tekst sms: ‘Belastingdienst: Uw openstaande schuld met kenmerk E891298 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Voorkom inbeslagname en betaal via:’

Het komt ook voor dat de link in de sms wel heel erg lijkt op een ‘echte’ link. Vaak is er dan een kleine aanpassing gedaan. Bij deze sms ziet u bijvoorbeeld: mijn.lng. De ‘I’ van lng is eigenlijk een ‘L’. Om de phishing-links extra te controleren gaat u naar de website www.checkjelinkje.nl. Op deze website kunt u een link invullen die u niet vertrouwt. U ziet meteen of er eerder meldingen zijn gedaan over deze link.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (2)

Banken sturen geen inloglink

Sowieso zal een bank nooit een link sms’en die leidt naar een inlogomgeving. De bank gaat er vanuit dat klanten zelf wel weten waar ze heen moeten als ze willen inloggen om te internetbankieren.

Veel te snelle deadline

“Wij hebben uw rekening in de “quarantaine zone” geplaatst. U dient uw apparaat voor 4 september te bevestigen om blokkade te voorkomen.” Wie erg goed is in taal kan zien dat er te veel spelfouten in dit sms’je staan om echt van de bank te kunnen zijn. Maar er zijn makkelijkere manieren om de oplichting te herkennen. Banken sturen namelijk nooit zomaar sms’jes met informatie over uw rekening. Het meest opvallende is de deadline. Als u nooit eerder een sms’je van uw bank heeft gehad over dit onderwerp, en opeens moet u binnen een paar dagen iets regelen, dan klopt er iets niet. Ook in dit sms’je begint de link met een onduidelijk woord, en niet met de naam van de bank.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (3)

Raar onderwerp

Dit sms’je is lastiger te herkennen. De link begint met de naam van de bank, en er staat geen deadline in. Er staat wel dat uw software verouderd is, om het te laten lijken alsof er iets goed mis is, zodat u stress krijgt en niet rustig nadenkt. Vlak daarna gaat het opeens over het milieu. U moet uw pas recyclen. Normaal gesproken gaat communicatie van banken over uw betaalpas via brieven, een beveiligde berichtenbox, of de app van uw bank. De bank communiceert niet over bankpassen via sms.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (4)

Bankpas aanvragen nooit per sms

Banken communiceren nooit per sms over een bankpas. Dit sms’je komt zogenaamd van de Rabobank, maar deze bank stuurt altijd ruim op tijd een nieuwe bankpas naar u op. Dat doet de bank per post. Over het algemeen hoeft u hier niets voor te doen, en zeker niet klikken op een vreemde link in een sms. Want ook deze link begint niet met de naam van de bank, maar met x.co, onduidelijke letters. Banken dreigen nooit per sms dat ze uw pas gaan blokkeren.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (5)

Nog eentje

Nog een voorbeeld om het af te leren. Wat klopt er niet in deze sms? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (6)

Sms gekregen? Dit moet u doen

Heeft u een sms gekregen die hier op lijkt? Blokkeer de afzender en verwijder de sms. Klik vooral niet op de link. Zolang u nergens op klikt is uw telefoon gewoon veilig.

Banken vinden het fijn als u zo snel mogelijk melding maakt van ontvangen phishing-sms’jes. Stuur een screenshot van de sms naar een speciaal meldpunt bij uw bank. Als uw bank weet wat de hyperlink uit de sms is, kunnen ze proberen de website zo snel mogelijk te laten blokkeren. Op www.veiligbankieren.nl staat een overzicht van alle meldpunten van banken. Ook vindt u daar informatie over andere vormen van phishing.

Hoe komen ze aan mijn nummer?

In deze video geeft Meldpunt meer achtergrondinformatie bij dit onderwerp. Want hoe komen de bandieten aan uw nummer? En hoe erg kan het mis gaan als u wel op zo’n link klikt? Een ethisch hacker (een hacker die beveiligingssystemen test) geeft tips hoe u zo veilig mogelijk gebruik kunt maken van uw mobiele telefoon.

Meld ons

Heeft u een sms gekregen die lijkt op bovenstaande voorbeelden maar toch net anders is? Als u het leuk vindt, stuur dan een screenshot naar meldpunt@omroepmax.nl. We vullen de verzameling graag aan. Laat het ook weten als u al eens in deze phishing bent getrapt.

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken (2024)

FAQs

MAX Meldpunt - Zo zien de sms'jes eruit waar u niet op moet klikken? ›

Stuur een screenshot van de sms naar een speciaal meldpunt bij uw bank. Als uw bank weet wat de hyperlink uit de sms is, kunnen ze proberen de website zo snel mogelijk te laten blokkeren. Op www.veiligbankieren.nl staat een overzicht van alle meldpunten van banken.

Wat te doen met valse sms? ›

Wanneer je een sms-phishing bericht hebt ontvangen, kun je dit melden bij de Fraudehelpdesk .

Wat gebeurt er als je op een phishing sms klikt? ›

Als u in een valse sms op een link klikt en u wordt naar een website geleid die er legitiem uitziet, voer daar dan geen gevoelige gegevens in. Deze websites zijn ontworpen om uw gegevens te stelen, zodat cybercriminelen die data kunnen gebruiken om op uw echte online account in te loggen.

Hoe stoppen je ongewenste sms-berichten? ›

Het contact blokkeren:
  1. Blokkeren via een sms: open een sms van het contact dat je wilt blokkeren. tik op Meer opties. Mensen en opties. [Nummer] blokkeren. Blokkeren.
  2. Blokkeren via een gesprek of voicemail: open een gesprek of voicemail van het contact dat je wilt blokkeren. tik op Meer opties. [Nummer] blokkeren. Blokkeren.

Waar kan ik nep sms melden? ›

Melding doen via Meld Misdaad Anoniem

Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.

Hoe herken je Smishing? ›

U kunt smishing herkennen door een aantal vragen langs te gaan als u zo'n fake SMS bericht ontvangt: Is de link (de URL) echt? Een vals SMS bericht kan een link bevatten naar een website waar u uw gegevens of beveiligingscodes moet achterlaten. Dit klopt niet en zal een bank of overheidsinstelling nóóit via SMS vragen.

Wat is verdacht Safeonweb? ›

Met het e-mailadres 'verdacht@safeonweb.be' doet het CCB een beroep op internetgebruikers om verdachte berichten door te sturen. Op een automatische manier worden de links en bijlages geanalyseerd en indien deze kwaadaardig blijken te zijn, worden ze doorgestuurd om ze te laten blokkeren in de browsers.

Hoe verwijder ik een sms zonder te openen? ›

Afzonderlijke sms'jes verwijderen

Tik op het gesprek. Tik op het bericht dat je wilt verwijderen en houd het vast. Optioneel: Als je meerdere berichten wilt verwijderen, tik je op het eerste bericht en houd je het vast en tik je daarna op meer berichten. Tik op Verwijderen om te bevestigen.

Kan het kwaad om op een link te klikken? ›

Wanneer cybercriminelen u phishing-links sturen, raden ze u aan om erop te klikken, maar door op deze links te klikken loopt u het risico dat uw gevoelige gegevens worden gecompromitteerd door de cybercrimineel.

Hoe herken je phishing bericht? ›

Zo herken je een phishing mail
  1. Opvallende boodschap. ...
  2. Onpersoonlijke aanhef. ...
  3. Taalfouten. ...
  4. Check het mailadres van de afzender. ...
  5. Controleer de link in de mail (zonder te klikken) ...
  6. Er wordt gevraagd om persoonlijke gegevens. ...
  7. Er wordt verwezen naar een bijlage. ...
  8. Betalen met Bitcoin.
Feb 7, 2024

Hoe ongewenste sms-berichten stoppen? ›

Door uw telefoonnummer toe te voegen aan het National Do Not Call Registry van de Federal Trade Commission (FTC), kunt u zich afmelden voor de meeste telemarketingoproepen en -sms'jes. Als u een ongewenst telefoontje of bericht ontvangt nadat uw nummer 31 dagen in het register staat, kunt u dit melden bij de FTC.

Kun je gehackt worden door een sms te beantwoorden op Android? ›

Je kunt niet gehackt worden door simpelweg op een sms te reageren . Als u op welke manier dan ook met een hacker in contact komt, is de kans groter dat u wordt gehackt. Ze zullen een manier vinden om u voor de gek te houden en u op een link te laten klikken, wat ertoe leidt dat u wordt gehackt.

Hoe komen fraudeurs aan mijn nummer? ›

De kans is groot dat het om spam gaat. Spammers komen aan je mobiele nummer en andere contactgegevens doordat je deze gegevens achterlaat op websites, door datalekken en phishing .

Hoe ongewenste sms-berichten melden? ›

Als u sms-berichten ontvangt waar u niet om hebt gevraagd, rapporteer dan de afzender door de sms-berichten door te sturen naar 7726 (of "SPAM") . Campagnes moeten ook opt-outverzoeken honoreren als u 'STOP' antwoordt.

Waar frauduleuze sms melden? ›

Phishing kunt u melden bij de Fraudehelpdesk en de politie . Als u veel phishingmails ontvangt, dan kan dat komen door een datalek of een inbraak op uw computer. Bij de politie kunt u checken of uw e-mailadres is gehackt .

Hoe weet je dat je met een scammer te maken hebt? ›

U kunt een scammer herkennen aan waarschuwingssignalen zoals plotse verzoeken om persoonlijke gegevens, grammatica- en spelfouten in e-mails, aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn en meer.

Kan je een sms bericht blokkeren? ›

Een gesprek blokkeren
  1. Open Google Berichten .
  2. Houd op het startscherm je vinger op het gesprek dat je wilt blokkeren.
  3. Tik op Blokkeren. OK.

Waar meld ik valse sms Belastingdienst? ›

Hoe meldt u een verdacht sms-bericht?
  1. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over het bericht. Denk daarbij aan: het telefoonnummer van de afzender. ...
  2. Mail deze gegevens naar valse-email@belastingdienst.nl. (Gebruik dit e-mailadres alleen voor dit soort meldingen.)
  3. Verwijder het bericht daarna van uw telefoon.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6471

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.